Як зробити кальян на апельсині
Готуємо кальян на апельсині – що нам знадобиться?
Окрім самого кальяну, нам буде потрібно:
- спілі, великі апельсини;
- спеціальна ложка і ніж для вилучення м'якоті;
- фольга для кальяну або калауд;
- рідина для колби – вино, вода, сік, молоко або інший склад за бажанням;
- кокосове вугілля і плита для його розпалювання;
- тютюнова суміш з улюбленим смаком;
- кілька зубочисток з дерева або бамбука.
Який повинен бути апельсин?
Правильний вибір апельсина – гарантія аромату і екзотичного смаку кальяну. Плід повинен бути середнім або великим і спілим, але обов'язково не переспілим, так як апельсин повинен витримати високу температуру, а переспілий плід просто розпадеться. Ідеальним є апельсин з жорсткою шкірою і твердим серцевиня.
Крім того, нам потрібен апельсин з мінімальною кількістю кісточок, інакше дим буде мати трошки гірковатий присмак. Найкраще взяти сорт Cadanera – він зовсім без кісточок. Якщо ж в магазині не вказано назву сорту, то найкраще взяти кілька плодів і вибрати той, в якому їх буде менше всього.
Чаша з апельсина для кальяну – поетапна інструкція
Для приготування екзотичного кальяну на апельсині вам знадобиться:
- вимити і ретельно висушити плід паперовим рушником. Потім потрібно відрізати гострим ножем верхушку так, щоб було добре видно м'якоть – зробити це потрібно одним рухом, забезпечивши рівні краї різу;
- м'якість плоду слід видалити ложкою, залишивши невеликий шар на денці. Дуже старатися при цьому не треба – залишку на стінках м'якоті достатньо промокнути від вологи серветкою;
- на денці апельсина ножем робимо аккуратне отвір для шахти – вона повинна увійти в нього максимально щільно. Для цього ми рекомендуємо зробити спочатку невеличкий отвір, а потім обережно розширити його в разі потреби;
- на денці чаші робимо часту решітку зубочисток – вона повинна утримувати тютюнову суміш.
Якщо ви все зробили правильно – наша чаша готова. Тютюнова суміш може мати будь-який смачний вам смак. Тютюн необхідно трошки промокнути серветкою від вологи, рівномірно набивати в чашу так, щоб він заповнював всі внутрішнє простір апельсина, не дотикаючись до краю на кілька міліметрів – інакше тютюн буде підпалюватися. Зверху на край апельсина в три або чотири шари з нахилом накладається фольга і ретельно обтирається. По колу різу фольгу можна додатково закріпити зубочистками. У шарі фольги тією ж зубочисткою необхідно зробити кілька отворів на відстані приблизно три або чотири міліметри один від одного.
Після розігріву вугілля воно кладеться зверху на шар фольги з отворами. Зазвичай вистачає трьох або чотирьох штук – вугілля повинно бути розподілене по фользі рівномірно, але не зазивляючись при цьому одне з одним. Регулювати жар можна, додаючи або забираючи вугілля. З калаудом процедура розпалювання кальяну на апельсині приблизно така ж, але трошки менше часу. Калауд довше розігрівається і дає трошки інші смакові відчуття під час куріння. Крім того, калауди розраховані на традиційні чашки з силікону або кераміки – на апельсині вугілля доведеться міняти частіше.
Основні помилки
Зробити кальян з чашею з апельсина не так важко – достатньо просто трошки попрактикуватися. Найчастіше помилка допускається на етапі вибору плоду. Апельсин обов'язково повинен бути середнім або великим – маленький плід швидко перегріється і розпадеться. Найкраще, якщо він матиме продовгувату форму і мінімум соку. Зубочистки можна замінити звичайними сірниками, але сіркову головку необхідно заздалегідь відрізати. Ще однією проблемою можуть стати великі тютюнові частки в суміші – їх необхідно подрібнити ножем. З апельсином найкраще поєднується фруктовий і ягідний тютюн, а також добавки м'яти, ванілі і кориці.
У процесі куріння кальяну на апельсині необхідно постійно контролювати процес тління вугілля. На відміну від кераміки і силікону, органічна кора поглинає велику кількість теплової енергії, тому і вугілля, і тютюну знадобиться трошки більше. Загалом такий кальян – справжня екзотика для всіх любителів якісного диму. Він може стати прикрасою спільного вечора з друзями, подарує незабутні смакові відчуття від будь-якої тютюнової суміші. Трошки практики, і ви зможете приготувати такий кальян всього за пару хвилин без особливих проблем.