Як роблять табак для кальяну?
Табак, який використовується для кальяну, - це особлива суміш листя благородного табаку, різних ароматів, а також патоки і гліцерину. Варто відзначити, що після табаку найдорожчим інгредієнтом є ароматизуючі добавки, що надають йому смакові якості.
Існує думка, що один літр ароматизатора коштує від 50 до 1200 доларів, і цього достатньо для виготовлення 50-100 кг курильної табачної суміші. Однак наведені вище дані дуже складно перевірити, так як деталі виробничого процесу і використовувані в ньому інгредієнти є секретом кожної компанії, що виробляє кальянний табак.
Поява і куріння звичайного табаку в кальянах
Трубки для кальяну в тій чи іншій формі існують вже більше 500 років, а ось курильний табак для кальянів, яким ми насолоджуємося сьогодні, не такий вже й старий, як можна було б очікувати. Однак походження тютюнової рослини – вирощування і використання – можна простежити ще до 5000 р. до н. е. причому перші джерела табаку пов'язані з фазою Кокскатлана в Мезоамериці (Мексика).
Протягом цього часу корінні американці курили тютюн через його лікувальні властивості і в рамках духовних церемоній. Табачне листя подрібнювали і набивали їм трубки, зроблені з очерету і глини. Курити табак в кальянах почали з 16 століття, коли індійські виробники скла створили те, що можна назвати першими скляними трубками для бонга.
Протягом 17-18 століть задоволення від куріння кальяну поступово поширилося в країни Близького Сходу, включаючи Туреччину, Сирію, Іран і Єгипет. Хоча в той час кальянний табак не сильно відрізнявся від самої тютюнового рослини, кожна країна розробляла нові конструкції трубок для кальяну, використовуючи різні матеріали і технології виробництва.
Аж до 1990-х років табак нічим не був приправлений. Табачне листя змішували з водою, а потім спресовували в форму, яка підходить для куріння з чаші кальяну. В результаті їх було дуже важко запалити, і вони виробляли сильний смак і запах в поєднанні з високим вмістом нікотину. Навіть пройшовши через фільтрацію води в наргілі, ця форма кальянного табаку була дуже жорсткою для куріння і втрачала всесвітню популярність в порівнянні з іншими способами куріння, такими як сигарети, сигари і тютюнові трубки.
Куріння ароматизованого табаку для кальяну
У 90-х роках курці кальяну експериментували, ферментуючи табчне листя з медом, патокою і гліцерином, щоб створити більш солодке відчуття від куріння. Це призвело до відродження кальянів, коли молоді курці віддали перевагу солодкуватий присмак табаку і почали обмінюватися досвідом в якості модної альтернативи сигаретам.
До суміші додавали шматочки м'якоті яблука, винограду, вишні, бананів, кавунів, лимонів або ж м'яту перцеву. Популярність такого табаку продовжувала зростати, чому сприяла швидка глобалізація і бум на інтернет-бізнес. І сьогодні вже доступні сотні різних смаків. Це доповнення не залишає в роті людини, котра палить неприємного характерного післясмаку від диму спалюваного тютюнового листя.
З чого і як роблять табак для кальяну в наші дні?
Як уже згадувалося вище, курильна кальянна суміш складається з табаку, ароматизуючих інгредієнтів, патоки і гліцерину. У кожної компанії, що виробляє такий продукт, є свої правила, тому склад окремих сумішей буде варіюватися в залежності від бренду.
- Найчастіше в кальяні використовуються світлі сорти тютюну Вірджинія. Іноді листовий Віргінський тютюн змішують в різних пропорціях з іншими сортами (в основному Берлі і Орієнтал). Свіжозібране листя повільно окислюються в опалювальному приміщенні, але не до в'янення, після чого отверждаються, тобто сушаться на димоході. Даний процес надає їм красиву жовто-помаранчеве забарвлення і м'який смак. Темні табачні листи, у яких вміст нікотину набагато вище, протягом 2-3 тижнів проходять сушку і ферментацію на відкритому повітрі в підвішеному стані.
- Патоку (мелясу) виготовляють з дегідрованого соку цукрових буряків або цукрової тростини і використовують в тютюновій суміші в якості сиропу-підсолоджувача. Її можна замінити кукурудзяним сиропом або бджолиним медом, проте популярні виробники табаку для кальянів віддають свою перевагу класичній патоці.
- Гліцерин використовується для збільшення хмарності диму. Він допомагає довше зберегти вологість листя табаку – для їх більш тривалого тління. Досить додати пару крапель гліцерину або змочити їм пальці і руками розпушити табачну суміш.
- Ароматизатор у складі кальянного табаку покликаний нагадувати смак певного продукту. Він має рідку консистенцію і особливий, насичений аромат. Виробники харчових ароматизаторів постійно розширюють свій асортимент, щоб краще дістатися до смаків споживачів, і отримати тим самим їх прихильність. Деякі компанії в даний час пропонують більше сімдесяти ароматів. Завдяки цьому ми можемо курити тютюн, який імітує смак фруктів, напоїв, цукерок і навіть спецій.
При покупці кальянної суміші слід враховувати, як часто ви курите. Якщо це трапляється досить рідко, то не варто брати велику упаковку одного аромату. Один і той же смак швидко приїдається, і з часом з'являється бажання спробувати що-небудь абсолютно нове.